به گزارش پایگاه خبری سدها و نیروگاه های ایران (سدپرس)، سید مسعود تقوایی از درج اولویتهای تحقیقاتی و دانش بنیانی صنعت برق در سامانه https://satab.tavanir.org.ir/ خبر داد و بیان کرد: استفاده از این سامانه برای عموم محققان آزاد است و تمام پژوهشگران و دانشگاهیان با مراجعه به این سامانه میتوانند از اولویتهای تحقیقاتی برق که شامل شرکت توانیر و شرکتهای زیرمجموعه است، مطلع شده و با توجه به تخصص خود، اولویتهای ارائه شده را انتخاب و پیشنهاد پروژههای خود را ارسال کنند.
۳ روش شناسایی اولویتهای صنعت برق برای فعالیت دانشبنیانها
وی در خصوص نحوه شناسایی اولویتهای تحقیقاتی اظهار کرد: نیازهای پژوهشی صنعت برق از طرق مختلف شناسایی میشود. اولین شیوه، تجربیات و مسائل و مشکلات فنی داخل خود صنعت برق است که مهندسان و کارشناسان این حوزه در حین انجام کار با آن مواجه شدهاند و درخواست بررسی و حل آن را از طریق انجام پروژه تحقیقاتی دارند.
تقوایی ادامه داد: همچنین دانشگاهها و اساتید دانشگاهی موضوعات روز دنیا را برای حل مسائل و ارتقا و توسعه فناوری در حوزه برق مطرح میکنند و یا از طریق کمیته نظام پیشنهادات و یا کمیته حوادث در شرکت توانیر و شرکتهای زیرمجموعه، موضوعات و اولویتها مطرح میشود.
وی تصریح کرد: حوزه فعالیتهای تحقیقاتی تنها در حیطه مسائل فنی شبکه برق نیست و صرفاً محصولات و تجهیزات سختافزاری صنعت برق را شامل نمیشود، بلکه توجه به مطالعات کلان انرژی، اقتصادی و مدیریتی، مطالعات ایمنی و بهداشت و زیست محیطی، مطالعات آموزشی و منابع انسانی، موضوعات فناوری و امنیت اطلاعات و هر موضوعی که بهرهوری، کارایی و راندمان صنعت برق را افزایش دهد، مورد بررسی و حمایت قرار میگیرد.
رمزگشایی دانش بنیانها از تکنولوژی انحصاری مورد استفاده در صنعت برق
تقوایی درباره مصادیق دستاوردهای دانشبنیانی در حوزه انتقال و توزیع برق به ساخت تجهیزات مهمی چون دستگاه تست چندمنظوره تجهیزات پست و ساخت رله ملی اشاره کرد و افزود: رله که تجهیزی بسیار مهم در پستهای برق به شمار میرود، تنها توسط چند شرکت محدود در دنیا تولید میشود که اخیراً با حمایت شرکت توانیر ساخت آن توسط یک شرکت دانش بنیان ایرانی به پایان رسیده و مراحل تستهای نهایی خود را می گذراند.
وی درباره نحوه حمایت از بازار دانش بنیانها اظهار کرد: دستورالعمل حمایت از تجاریسازی نتایج فعالیت های تحقیقاتی تدوین شده است. در این دستورالعمل مسائل مرتبط با فرآیند تجاریسازی مطرح شده و چگونگی حمایت تعریف شده است، بنابراین پس از ارزیابی اقتصادی محصول، قرارداد با دانشگاه و یا محقق منعقد میشود.
تخصیص اعتبارات برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان
مدیرکل دفتر تحقیقات و توسعه فناوری توانیر عنوان کرد: بر اساس بند (ز) تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ با محوریت صندوق توسعه نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری تسهیلاتی به شرکتهای دانش بنیان اختصاص داده شده است.
وی ادامه داد: اواخر تیرماه سال ۱۴۰۱ ابلاغیهای از معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد که بر اساس بند (ط) تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کشور، شرکت توانیر مکلف است از طریق صندوقهای مالی، تسهیلاتی در اختیار شرکت های دانش بنیان فعال در اصلاح الگوی مصرف انرژی قرار دهد.
پاسخ به گلایه دانشبنیانها؛ مسیر ورود به بازار باید طی شود
مدیرکل دفتر تحقیقات و توسعه فناوری شرکت توانیر در پاسخ به گلایه برخی شرکتهای دانش بنیان مبنی بر دشواری ورود به بازار صنعت برق گفت: با توجه به حساسیت صنعت برق در برابر جان انسانها و تجهیزات و پایداری شبکه برق، محصولات تولید شده توسط شرکتهای دانشبنیان باید مورد تست، آزمون و بررسی قرار گیرند و پس از موفقیت در آزمونها برای آنها گواهی مطابقت با استانداردهای تولید صادر میشود.
وی با اشاره به آئیننامه وزارت صمت مبنی بر منع ورود محصولات خارجی دارای تولید داخلی افزود: درصورتی که محصولی تولید داخل داشته باشد، وزارت صمت از ورود نمونه خارجی به کشور جلوگیری میکند و این فرصت خوبی برای عرضه محصولات با کیفیت داخلی در حوزه صنعت برق است.
تقوایی در پاسخ به این سؤال که به عنوان یک مدیر در حوزه تحقیقات صنعت برق کشور خلأهای قانونی در سیاستگذاری و اقدامات موجود را چگونه ارزیابی میکند، گفت: نگاهی به آئیننامهها و دستورالعملها، گواهی میدهد انواع تسهیلات مورد نیاز برای شرکتهای دانش بنیان لحاظ و دیده شده است، به عنوان مثال قانون جهش تولید دانش بنیان و یا سایر قوانین بالا دستی که نگاه حمایتی به این شرکتها دارد و درصورت وجود خلأهای قانونی باید آنها شناسایی و نسبت به رفع آنها بر اساس قوانین و ضوابط اقدام کرد.
تقوایی درباره حمایت دولت برای صادرات محصولات دانشبنیان نیز عنوان کرد: جلسات و هماهنگیهایی با مشاور محترم وزیر نیرو در امور بینالملل در حال انجام است تا سازوکارهای لازم جهت بازاریابی و فروش محصولات دانش بنیان در کشورهای همسایه مهیا و گواهینامههای لازم برای عرضه محصولات این شرکتها به بازارهای بینالمللی از سوی مراجع ذیصلاح صادر شود.