به گزارش سد پرس،نیروگاههای برق آفریقای جنوبی در انحصار شرکت برق دولتی اسکوم قرار دارد که بیش از ۹۶ درصد تامین برق این کشور را بر عهده دارند و ظرفیت اسمی تولید برق این نیروگاهها چیزی حدود ۴۴ هزار مگاوات است. (ظرفیت اسمی تولید برق در ایران حدود ۹۲ هزار مگاوات است)
برآوردها نشان میدهد، این کشور برای اینکه بتواند به تمامی نیاز برق شهروندان خود پاسخ دهد دست کم به ۳ برابر ظرفیت اسمی فعلی نیاز به تولید برق دارد.
با این حال کمبود شدید ظرفیت تولید برق در کنار انحصار دولت در این حوزه سبب شده تا نه تنها قریب به ۵۰ درصد شهروندان این کشور امکان بهرهمندی از برق پایدار را نداشته باشند، بلکه دیگر شهروندان نیز با مشکل قطعیهای مکرر برق شبکهای رو به رو هستند.
پایگاه خبری تحیلی «Project Syndicate» در رابطه با بحران برق آفریقای جنوبی و تاثیر آن بر امنیت و رفاه اجتماعی به ویژه در حوزه زنان و دختران نوشت: در ۱۶ سال گذشته، آفریقای جنوبی با بحران حاد انرژی دست و پنجه نرم کرده است که نشانه اصلی آن خاموشیهای ناگهانی است که برخی از آنها تا ۱۵ ساعت در طول شبانه روز طول میکشد.
بر اساس این گزارش قطعیهای برق در آفریقای جنوبی که از آن به عنوان تخلیه بار یاد میشود، از سال ۲۰۰۷ میلادی به این سو تشدید شده و هنوز اقدام اساسی برای حل آن اتخاذ نشده است.
در این بین وابستگی بیش از ۷۷ درصدی خانوادههای دارای شبکه برق سراسری به انرژی برق برای آشپزی و دیگر فعالیتهای ضروری خانهداری، سبب شده تا این بحران به صورت شدیدتری زنان و خانه داران را تحت تأثیر قرار دهد.
البته تخلیه بار یا مدیریت مصرف برق در آفریقای جنوبی مراحل و سطوح مختلفی دارد که در سطح نخست تنها سه بار در طول ۴ روز و تنها به مدت ۲ ساعت قطع برق انجام میشود، اما در سطح ششم این محدودیت و قطعی ممکن است تا ۱۸ برابر در طول هفته هر بار برای مدت دو ساعت اعمال شود.
آن طور که «Project Syndicate» نوشته است، این قطعیهای مکرر و بحران گسترده برق در کشور آفریقای جنوبی علاوه جلوگیری از دسترسی زنان به زیر ساختهای ضروری، همچنین امنیت آنها را به شدت به خطر انداخته است.
خاموشیهای مکرر و گسترده برای مجرمان و تبهکاران این کشور به فرصت مطلوب تبدیل شده که از آن برای انجام فعالیتهای مجرمانه خود استفاده میکنند.
بر اساس این گزارش تاکنون گزارشهای متعددی از خشونت جنسی علیه زنان و کودکان و نیز سرقت در بازههای زمانی قطعی برق و اعمال خاموشیها به ثبت رسیده است که اثبات میکند، قطعیهای گسترده برق در آفریقای جنوبی و ناتوانی دولت این کشور در تامین برق پایدار بخش خانگی تا چه میزان خسارت بار و خطر آفرین است.
البته این همه مشکل پیش آمده برای زنان و دختران آفریقای جنوبی نیست و متاثر از همین بحران و به صورت غیرمستقیم فرصتهای شغلی زنان نیز محدود شده است، چرا که زنان و دختران ناگزیر هستند بخش زیادی از زمان و فرصت روزانه خود برای انجام اموری مانند شستن لباس، طبخ غذا بدون اجاق برقی، جارو کردن خانه و… صرف کنند.
در واقع بحران گسترده برق در آفریقای جنوبی نه تنها به صورت کلی رفاه عمومی جامعه را متأثر کرده و کاهش داده است، بلکه به صورت جزئی سبب شده است تا زنان و دختران در شرایط ناامنی شدیدی قرار بگیرند و علاوه بر آن از بازار کار و تحصیل به صورت غیر مستقیم محروم شوند.
وضعیتی که به نظر کارشناسان نیازمند توجه ویژه دولتمردان این کشور است تا جدا از تلاش و سرمایه گذاری جدی برای افزایش ظرفیت تولید برق، همچنین نسبت به اجرای برنامههای عادلانه مدیریت مصرف برق اقدام کنند.
بر اساس این پیشنهاد دولت میتواند با کاهش ساعات قطع برق در محلههای فقیرتر، شرایط مطلوب تری برای اقشار کم درآمد ایجاد کنند و در کل استراتژیهای عادلانه تری را برای برنامههای تخلیه بار و صرفه جویی در مصرف برق اتخاد کنند تا رفاه زنان و اقشار کمتر برخوردار بیشتر تامین شود.
قابل ذکر است در حال حاضر بیش از ۷۵ درصد برق آفریقای جنوبی از محل نیروگاههای زغال سنگ تامین میشود که بر اساس تعهدات بین المللی و تاثیر بالای این نیروگاه بر آلودگی محیط زیست، دولتمردان این کشور نه تنها اجازه افزایش ظرفیت تولید برق از این محل را ندارند، بلکه باید میزان تولید برق از طریق نیروگاههای زغال سنگ را تا ۴۵ درصد کاهش دهند.