تاریخ : شنبه, ۲۴ شهریور , ۱۴۰۳ Saturday, 14 September , 2024
0
از سوی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس:

عملکرد یک سال اخیر کمیسیون انرژی مجلس تشریح شد

  • کد خبر : 4447
  • 10 آذر 1401 - 11:43
عملکرد یک سال اخیر کمیسیون انرژی مجلس تشریح شد
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس گزارشی از عملکرد یک سال اخیر کمیسیون متبوعش را ارائه کرد.

به گزارش سدپرس، مالک شریعتی به مناسبت ۱۰ آذر ماه روز ملی «مجلس» گزارشی از عملکرد یک سال اخیر کمیسیون متبوعش ارائه کرد و گفت: کمیسیون انرژی در یک سال گذشته بسیار فعال بود و در حوزه‌های تقنینی و نظارتی به‌ویژه نظارتی برنامه‌های متعددی را دنبال کرد و با توجه به تاکیدات هیئت  رئیسه مجلس و رویکرد کلی مجلس تصمیمات نظارتی بر تصمیمات تقنینی پیشی گرفت و فقط در موارد مورد نیاز وارد قانونگذاری شدیم.

تصویب و ابلاغ «قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق»

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس ادامه داد: در حوزه تقنینی مهمترین اقدام یک سال گذشته کمیسیون انرژی آسیب‌شناسی خاموشی‌های برق در تابستان ۱۴۰۰ بود که پیرو آن طراحی باعنوان «طرح مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق» طراحی شد و خوشبختانه هفته گذشته نیز به توسط شورای نگهبان تایید و این قانون ۱۹ ماده‌ای به دولت هم ابلاغ شد.

وی افزود: مهمترین تصمیمات ذیل این قانون عبارت است از ساماندهی وضعیت تامین سرمایه‌گذاری، تامین سرمایه‌گذاری برای حوزه تجدیدپذیر، تنظیم یارانه‌ها در زنجیره ارزش تولید صنعت برق کشور، حمایت از بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری، حمایت از صادرات صنعت برق، تامین منابع برای بازسازی و نوسازی شبکه فرسوده کشور، نصب کنترل‌های هوشمند، حمایت از صنعت بهره‌وری انرژی به طور خاص در حوزه صنعت بهره‌وری و شرکت‌های دانش‌بنیان، ساماندهی تعرفه‌گذاری در حوزه تجاری، خانگی و صنعتی و… از مهمترین به شمار می‌آیند.

تصویب کلیات «طرح رصد لحظه‌ای میزان برداشت نفت خام و میعانات گازی»

شریعتی اضافه کرد: کلیات «طرح رصد لحظه‌ای میزان برداشت نفت خام و میعانات گازی» در کمیسیون به تصویب رسید این طرح پیش زمینه تعیین و تکلیف میترینگ در حوزه صنعت نفت کشور است که براساس آن باید بتوانیم برداشت از ذخایر خود را به صورت لحظه‌ای و برخط رصد کنیم و قابلیت نظارت داشته باشد تا امکان اشتباه در اعلام برداشت از ذخایر و احیانا برخی از سواستفاده‌ها از منابع نفت و گاز کشور اتفاق نیفتد.

تصویب کلیات «طرح توسعه بهره‌وری فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای»

این نماینده مجلس با بیان اینکه کلیات «طرح توسعه بهره‌وری فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای» نیز به تصویب کمیسیون متبوعش رسیده است، گفت: در این خصوص مقرر شد؛ کمیته هسته‌ای کمیسیون جزئیات آن را بررسی کرده و به کمیسیون ارائه دهد، البته کمیسیون تعدادی مصوبه کوتاه و جزئی نیز داشت که در جای خود مهم بودند که ازجمله آن استفساریه بند «ط» تبصره (۱) قانون بودجه ۱۴۰۰ کل کشور درباره تعرفه گاز صنایع آجرپزی که با قید یک فوریت به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان رسید و تبدیل به قانون شد.

به گفته سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس برخی موضوعات نیز در کمیسیون مطرح و هنوز در دستور کار نمایندگان است ازجمله آن می‌توان به «طرح یکپارچه سازی حکمرانی انرژی در حوزه مدیریت انرژی» و «ساماندهی نرخ خوراک صنایع به ویژه خوراک گاز طبیعی صنایع پتروشیمی» اشاره کرد.

شریعتی به اقدامات نظارتی کمیسیون انرژی اشاره کرد و در این باره توضیح داد: عمده اقدامات کمیسیون انرژی نظارتی بوده است که در این راستا نظارت میدانی از جزیره لاوان داشته و از خط لوله گوره به جاسک بازدید کردیم، همچنین با سفر به شهر‌های مسجدسلیمان، اندیکا، لالی و هفتگل و بازدید از طرح‌های آب استان خوزستان، این مهم پیگیری شد، و با سفر به استان فارس از بخش‌های انرژی و آب این استان بازدید داشتیم.

پیگیری اجرای قانونی مرسوم به «قانون پتروپالایشگاه»

وی با بیان اینکه جلسات نظارتی کمیسیون متعدد است تا جایی که ۲۴ عنوان جلسه نظارتی در کمیسیون برگزار شده است، افزود: مهمترین این جلسات پیگیری اجرای قانونی مرسوم به «قانون پتروپالایشگاه» بود، همچنین بررسی وضعیت ساماندهی گاز‌های مشعل و گاز‌های ال. پی. جی کشور، بررسی وضعیت نیروی انسانی صنعت نفت، عملکرد هلدینگ‌های نفت و گاز در مجموعه بنیاد مستضعفان، بررسی میزان تحقق شعار سال در بخش نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش در حوزه دانش‌بنیان، اینکه وضعیت این شرکت‌ها در حوزه صنعت نفت و گاز و کشور به چه سمت و سویی می‌رود، از دیگر موضوعات بررسی شده در جلسات نظارتی کمیسیون به شمار می‌آیند.

این نماینده مجلس یازدهم با اشاره به اینکه همچنین در جریان بررسی وضعیت بهینه‌سازی و ارتقاء بهره‌وری انرژی در کشور، مسئولان وزارت نفت و وزارت نیرو در این رابطه در دو جلسه مجزا به کمیسیون آمدند، تشریح کرد: البته وضعیت اجرای قانون بودجه در حوزه انرژی به ویژه تبصره‌های ۱، ۱۴ و ۱۵ در چند جلسه در کمیسیون انرژی بررسی شد، گزارش محرمانه‌ای نیز از مسئولان وزارت نفت درخصوص وضعیت تولید نفت و گاز و میعانات و طرح‌های توسعه صنعت نفت و گاز کشور دریافت کردیم که از دیگر اقدامات نظارتی کمیسیون انرژی به شمار می‌آیند.

به گفته شریعتی وضعیت ناترازی در حوزه برق و گاز با مسئولان مربوطه به طور مجزا در کمیسیون انرژی بررسی شدند و مسائل مربوط به پالایشگاه‌های مقیاس کوچک نیز موضوع یکی از جلسات نظارتی بود.

بررسی وضعیت گاز‌های فلر و عملکرد حوزه نظارتی وزارت نفت با حضور وزرای مربوطه

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس به بررسی سوال از وزرا در کمیسیون متبوعش اشاره کرد و گفت: در یک سال گذشته حدود ۲۲۰ سوال به کمیسیون واصل شده است که بسیاری از آن‌ها مورد بررسی و پیگیری کمیسیون قرار گرفت، البته چند سوال نیز به صحن ارسال شده است. مهمترین موضوعات این سوالات در سطح ملی مربوط به گاز‌های فلر و عملکرد حوزه نظارتی وزارت نفت به ویژه در حوزه مسئولیت‌های اجتماعی و ناترازی‌ها بود در حوزه برق نیز مسئله ناترازی‌ها مسئله اصلی سوالات به شمار می‌آید.

وی با بیان اینکه کمیسیون انرژی چند تحقیق و تفحص را بررسی و حتی به تصویب رساند، گفت: ۳ مورد آن مهمتر بود که این موارد شامل بررسی عملکرد وزارت نیرو درخصوص توسعه ظرفیت‌های نیروگاهی صنعت برق کشور از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰، عملکرد شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران و عملکرد وزارت نفت در دولت‌های یازدهم و دوازدهم می‌شود.

وی افزود: کمیسیون انرژی در راستای انجام وظایف نظراتی خود برخی از موضوعات را مشمول ماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی مجلس دانست و این ماده را اعمال کرد که اجرایی نشدن بند (ح) تبصره یک قانون بودجه سال ۱۴۰۰ در خصوص ساماندهی توزیع ال. پی. جی و اجرای ناقص تکالیف قانونی برنامه ششم توسعه و بودجه سنواتی مربوط به جمع‌آوری گاز‌های همراه نفت از جمله این موارد به شمار می‌آیند.

ارائه گزارش «ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور» در صحن علنی با حضور وزیر نفت

شریعتی به اعمال ماده ۴۵ آیین‌نامه داخلی مجلس بر عملکرد «شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران» در راستای انجام وظایف نظارتی خود اشاره کرد و افزود: نمایندگان کمیسیون انرژی در کنار، بررسی سوالات و انجام تحقیق و تفحص از ظرفیت ماده ۱۰۷ قانون آیین نامه داخلی نیز استفاده کردند، در این بازه زمانی در مجموع سه گزارش ذیل ماده ۱۰۷ تهیه و برای قرائت در صحن علنی مجلس به هیئت  رئیسه تقدیم شد که به این شرح است؛ «ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور» که گزارش در صحن علنی با حضور وزیر نفت در جلسه قرائت شد، همچنین «دیپلماسی انرژی فعال در منطقه با محوریت تجارت گاز» و «بررسی سهم پالایشگاه‌های مقیاس کوچک در تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت» که این دو گزارش هم در دستور قرائت صحن علنی قرار دارند.

این نماینده مردم تهران توضیح داد: کمیسیون در حوزه تکالیف بودجه‌ای در تبصره یک و ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ موضوعات مختلفی را بررسی کرد، براساس آن موضوعاتی همچون تمامی طرح‌ها و پروژه‌های سرمایه‌گذاری وزارت نفت را دنبال کردیم، البته براساس قانون بودجه ۱۴۰۱ وزارت نفت مکلف است؛ طبق بند (ش) تبصره ۲ هر سه ماه یکبار گزارشی از درآمد و هزینه‌کرد شرکت‌های تابع خود را به کمیسیون اعلام کند که این تکلیف به طور کامل انجام نشده و کمیسیون پیگیر این مهم است.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه پیگیری برخی از مصوبات بودجه‌ای در دستور کار کمیسیون قرار دارد که ازجمله مهترین آن اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت است، گفت: در زمینه تامین سوخت نیروگاهی نیز موضوعاتی را دنبال کرده و در تبصره ۱۴ نیز آخرین وضعیت فرآورده‌ها و فروش فرآورده‌ها و منابع و مصارف این حوزه را هم درخصوص بودجه پیگیری کردیم و منتظر گزارشات تکمیلی ازسوی برخی دستگاه‌های اجرای نیز هستیم.

تامین اعتبار سرمایه‌گذاران نیروگاه‌های تجدیدپذیر پس از ۱۲ سال

وی با یادآوری اینکه یکی از موضوعاتی که از حدود ۱۲ سال گذشته اجرای آن معطل مانده، تامین اعتبار سرمایه‌گذاران نیروگاه‌های تجدیدپذیر بود، بیان کرد: برای این امر مهم با برگزاری یک جلسه نظارتی در کمیسیون تکلیف دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی وزارت نفت برای تامین حواله سوخت صرفه‌جویی شده آن‌ها که مدت‌ها اجرا نمی‌شد، صورت جلسه شد و مهلت ۴۵ روزی برای آن‌ها تعیین کردیم و طبق آخرین خبر‌ها این تعهد به طور کامل انجام شده و شرکت‌های خصوصی سرمایه‌گذار توانستند براساس بند (ی) تبصره ۱۵ بودجه ۱۴۰۰ حواله‌های سوخت صرفه جویی شده را تحویل بگیرند و توسط شرکت‌های پتروشیمی آن‌ها را نقد کنند.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس گفت: در مجموع کمیسیون انرژی مجلس سال پر کاری داشته و امیدوارم در سال آینده نیز بتوانیم وظایف خود را به درستی و به طور کامل دنبال کنیم.

لینک کوتاه : https://sadpress.ir/?p=4447

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
0 0 رای ها
امتیازدهی به مطلب
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x