سالانه ۱۲ میلیارد مترمکعب رواناب از لرستان خارج شده و به حوضههای آبریز کرخه و دز میریزد. این میزان در حوضه کرخه ۴.۵ میلیارد مترمکعب و در حوضه دز ۸ میلیارد مترمکعب است. همچنین از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب حجم روانابهای کشور ۱۱ درصد آن در لرستان جاری میشود.
بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر رودخانه و آب راه دائمی در لرستان وجود دارد و سالانه ۲ میلیارد و ۵۹۳ میلیون مترمکعب از منابع آب سطحی و زیرزمینی لرستان برداشت میشود.
«معشوره» سدی حیاتی برای لرستان
وجود بیش از ۱۲ میلیارد مترمکعب رواناب در استان و عدم بهرهمندی لرستان از این میزان آب موضوعی است که مورد انتقاد مردم و رسانهها بوده است تا جایی که عدم بهرهمندی مردم استان از این ظرفیت در سخنان مسئولان لرستان و مطالبات مردم جای ثابتی پیدا کرده است.
چهارم خردادماه سال ۹۲ بود که رئیسجمهور وقت برای کلنگ زنی پروژه سد «معشوره» به لرستان سفر کرد تا در روزهای پایانی دولتش روی دست استان لرستان یک کلنگ زنی بینتیجه دیگر را بگذارد.
سد «معشوره» استان لرستان مصوب سفر نخست هیئت دولت یعنی حدود ۱۴ سال پیش است و قبل از آن نیز بارها در دولتهای مختلف بهعنوان یکی از مطالبات جدی مردم مطرح و وعده اجرا گرفته است، وعدههایی که سالهاست بینالنهرین لرستان را در میان دو رود «کشکان» و «سیمره» تشنه نگهداشته است.
کار سد «معشوره» را حتماً و سریعاً آغاز کنید
حجتالاسلام رئیسی رئیسجمهور در جریان سفر خود به لرستان و در نشست خبری با رسانهها با اشاره به اینکه یکی از حوزههایی که میتواند تولید را رونق دهد و محوریت لرستان را در مسئله کشاورزی میتواند پیش ببرد مسئله سدها بهویژه سد «معشوره» است، گفت: امروز اعلام کردیم کار سد «معشوره» باید آغاز شود، هر مقدار بودجه داریم برای سال ۱۴۰۱ برای این پروژه میگذاریم و در سنوات دیگر هم اختصاص میدهیم؛ البته وزیر نیرو اعلام کردند با پیمانکار پروژه صحبت کردهاند که این سد در مدت کوتاهتر ازآنچه فکر میشود به سامان برسد.
وی یادآور شد: بهرهبرداری از این سد دشت وسیعی را سیراب میکند و اشتغال ایجاد میکند.
رئیسجمهوری همچنین در شورای اداری لرستان با اشاره به اینکه باید کار سد «معشوره» آغاز شود و مطالعات آن انجامشده است، اظهار داشت: ما میخواهیم عقبماندگیهای چندساله را جبران کنیم، به میزان اعتباراتی که در کشور بود باید کار سد آغاز شود، در این راستا پیگیریهایی میکنیم که امکان ما بیشتر شود.
حجتالاسلام رئیسی از استاندار لرستان و وزیر نیرو خواست تا برای اجرای این پروژه پیگیری کنند.
وی با اشاره به مسئله آب نیز گفت: لرستان ۱۲ میلیارد مترمکعب آب دارد، پس مسئله کمبود آب نیست بلکه مسئله مدیریت آب است؛ مدیریت آب از مسائل مهم در لرستان و کشور است.
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه مسئله آب بسیار مهم است که باید دنبال شود تا مدیریت آب مردم را آرام کند که هم آب برای کشاورزی دارند هم برای شرب، افزود: تمام طرحهای ما در لرستان باید تابع یک موضوع مهم آنهم ایجاد اشتغال و رفع بیکاری باشد.
حجتالاسلام رئیسی همچنین در جلسه با اقشار مختلف مردم در این رابطه اظهار داشت: کار سد «معشوره» را حتماً و سریعاً آغاز کنید؛ چون مطالعات انجامشده و ضرورت آن تشخیص دادهشده است.
حجتالاسلام رئیسی با تأکید بر اینکه ممکن است بودجه را امسال و سال دیگر کامل نتوان داد، اما سد معشوره را در بودجه سنواتی میگذاریم؛ افزود: نباید مدیریت آب بهگونهای باشد که هم در ترسالی ناراحت باشیم هم خشکسالی، نباید نعمت الهی را به سیل تبدیل کنیم، این نعمت الهی باید در خدمت تولیدات استان قرار بگیرد.
وی یادآور شد: آغاز کار سد «معشوره» را جزو مصوبات سفر گذاشتهایم.
روشهای مختلفی را برای تأمین مالی سد «معشوره» در نظر گرفتهایم
علی اکبر محرابیان وزیر نیرو نیز در جریان سفر هیئت دولت به لرستان با بیان اینکه سد «معشوره» از جمله سدهای مهم استان است که مطالعات این سد نزدیک به ۱۷ تا ۱۸ سال پیش شروع شد و با تکمیل مطالعات در سال ۹۲ عملیات اجرایی آن شروع شده است؛ اظهار داشت: متأسفانه طی هشت سال گذشته کمتر از ۱۰ درصد این سد پیشرفت داشته است.
وی بیان داشت: تونل انحراف سد احداث شده و پیشرفت کار فوق العاده کند بوده است.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه در سفر آیت الله رئیسی، تصمیمی که گرفته شد این بود که طرحهای نیمه تمام و طرحهایی که اجرای آن با رکود مواجه بود را سرعت بدهیم؛ گفت: برای تأمین مالی این سد مطالعه کردیم چرا که نیاز به تأمین مالی قابل توجهی دارد.
محرابیان ادامه داد: روشهای مختلفی را برای تأمین مالی سد در نظر گرفتهایم و ان شااللهبا مصوبه سفر استانی بتوانیم به اجرای این سد سرعت بدهیم.
وی با تاکید بر اینکه هدف از اجرای این سد کنترل و تخصیص آب شرب، صنعت و کشاورزی در سقف تخصیص استان است، گفت: این سد در ایجاد اشتغال، رونق و کنترل سیلاب بسیار مؤثر خواهد بود.
پیگیری مباحث قراردادی و حقوقی مربوط به سد «معشوره»
احمد رضا دالوند معاون عمرانی استانداری لرستان، با اشاره به پروژههای شاخص سفر رئیس جمهور به این استان اظهار داشت: در این سفر چند پروژه مورد مطالبه جدی استان بود که خوشبختانه در مصوبات سفر در نظر گرفته شدند.
وی، یکی از این مصوبات و پروژهها را سد «معشوره» عنوان کرد و گفت: احداث این سد، یکی از مطالبات جدی استان بود چرا که چهار شهرستان از این سد منتفع میشوند و نیاز آب کشاورزی و حتی آشامیدنی این چهار شهرستان را تأمین میکند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار لرستان با تاکید بر اینکه احداث سد «معشوره» پروژه عظیمی است، گفت: خوشبختانه این پروژه در مصوبات سفر گنجانده شد.
دالوند با تاکید بر اینکه البته پیگیری در رابطه با این مصوبات مهم است چرا که فعلاً این مصوبات روی کاغذ هستند، افزود: باید پیگیری شود تا بتوانیم اینها را به نتیجه برسانیم.
وی با اشاره به اینکه استاندار به طور هفتگی سفرهایی را برای پیگیری مصوبات سفر رئیس جمهور به تهران دارند، ادامه داد: این مصوبات در وزارتخانهها، سازمان مدیریت و برنامهریزی و… به طور مستمر پیگیری میشوند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار لرستان با اشاره به تجهیز کارگاه سد «معشوره» افزود: با توجه به پیگیریهای صورت گرفته، یک جلسه را با وزیر نیرو داشتیم، این جلسه با حضور استاندار و چند نفر از نمایندگان استان برگزار شد.
دالوند با تاکید بر اینکه در این جلسه، وزیر نیرو دستور قطعی برای آغاز پروژه را در اسرع وقت دادند، ادامه داد: الان بحثهای قراردادی و حقوقی مربوط به این سد در حال انجام است.
بنا بر این گزارش، این سخنان در حالی مطرح میشود که پیش از این فرهاد زیویار استاندار لرستان وعده شروع به کار این پروژه را در ابتدای بهمن ماه امسال داده بود، با این اوصاف باید منتظر ماند و دید که عملیات اجرایی این سد پر ماجرا در دولت سیزدهم آغاز میشود یا نه.