به گزارش سدپرس : پستی و بلندی های جغرافیایی، شیب های تند، ارتفاع زیاد مناطق مسکونی نسبت به سطح آب، پراکندگی جمعیت، مسافت زیاد از سدها و البته بی توجهی دولت های گذشته در تامین اعتبار طرح های آبرسانی، از عمده دلایل مناطق در ظاهر پرآب ولی فاقد آب آشامیدنی شرق خوزستان بوده است.
شهرستان لالی در شمال شرقی استان خوزستان واقع شده و از جنوب به شهرستان مسجدسلیمان از شرق و جنوب شرقی با شهرستان اندیکا همسایه است. ارتفاع این شهرستان از سطح دریا حدود ۴۹۳ متر مربع و مساحتی معادل ۱۴۰۰ کیلومتر مربع دارد. بر اساس آمار جمعیت شهر لالی و روستاهای تحت پوشش آن در سال ۱۳۹۲ برابر با ۲۱۴۸۲ نفر بوده است.
موضوع آبرسانی به لالی و روستاهای اطرافش بارها توسط کارشناسان خبره مورد بررسی قرار گرفته و گزینه های مختلفی برای نحوه اجرای طرح ها ارایه شده است. در نهایت پس از بررسیهای علمی و طی مطالعات انجام گرفته گزینه برداشت از منابع آب زیرزمینی آبخوانهای “کارستی تنگ حتی” واقع در ۲۶ کیلومتری شمال شرق شهر لالی به عنوان گزینه برتر تامین آب طرح انتخاب شد. در ادامه گفتگوی مسئولان طرح که اطلاعات دقیقتری به مخاطبان ارائه خواهند کرد را می خوانید:
تامین آب شرب پایدار تا افق۱۴۱۰
رئیس گروه و مجری طرح آبرسانی به شهرهای مسجدسلیمان، لالی و اندیکا در گفتگو با خبرنگار تابا با بیان اینکه عملیات اجرایی طرح آبرسانی میان مدت به شهرستان لالی و به روستاهای نزدیک آن شامل سه پروژه است؛ اظهار کرد: حفر ۴ حلقه چاه در منطقه تنگ حتی، اجرا ۲۰ کیلومتر خط انتقال به همراه احداث ۲ دستگاه مخزن ۵۰۰ متر مکعبی تقلیل فشار و تجهیز چاه ها که شامل برق رسانی و نصب تجهیزات سرچاهی از تخش های مهم این طرح استانی است.
وی ادامه داد: این طرح آبرسانی به شهرستان نیاز جمعیت ۳۰ هزار نفری این منطقه به آب شرب پایدار را تا افق۱۴۱۰ تامین خواهد کرد.
پیروز طرفی جلالی با بیان اینکه مشکل آب شهر لالی مشکل کمی نیست بلکه معضل اصلی کیفیت آب است؛اعلام کرد: تامین فعلی آب شهرستان لالی از رودخانه تراز است و در فصول بارش باران رودخانه تراز به شدت گل آلود میشود به طوری که تصفیه خانه توان لازم برای از بیان بردن کدورت آب را ندارد که این موضوع بر کیفیت آب تحویلی به مصرف کننده بسیار موثر است.
وی ادامه داد: زمانی که آب دچار کدورت می شود از مخازنی که به عنوان مخازن ذخیره برای مواقع ضرورت طراحی شدهاستفاده می شود که البته به دلیل گنجایش پایین این مخازن آب، بیشتر از چند ساعت جوابگو مصرف کننده نخواهد بود. مانند بحران فروردین ماه ۱۴۰۲ که در شهر لالی به وجود آمد.
آب لالی از مهرماه تامین شد
جلالی به پیشرفت این پروژه اشاره کرد و گفت: این طرح سال ۱۳۹۷ آغاز شد و هم اکنون ۴ حلقه چاه با پیشرفت ۱۰۰ درصدی، اجرای ۲۰ کیلومتر خط انتقال و احداث مخازن متعادل کننده فشار با پیشرفت ۹۵ درصدی و با تجهیز ۹۵ چاه ها تا پیش از بهره برداری است؛ به طوری که عملاً آب شهر لالی از اواسط مهرماه از طریق این چهار حلقه چاه تامین شده است.
رئیس گروه و مجری طرح آبرسانی به شهرهای مسجدسلیمان، لالی و اندیکا با بیان اینکه هر چاه ۵۰ لیتر بر ثانیه توان تولید دارد؛ خبر داد: توان تولید ۵۰ تا ۶۰ هزارمتر مکعب در شبانه روز آب توسط چاهها وجود دارد. در صورتی که نیاز آبی شهر لالی تقریباً بین ۲۵ تا ۳۰ هزار مترمکعب در شبانه روز است یعنی در واقع نیاز به روشن کردن چهار حلقه چاه نیست با روشن کردن سه حلقه چاه نیز آبرسانی انجام میشود.
باکیفیت ترین آب به لالی رسید
جلالی با اعلام اینکه چاهها به لحاظ کدورت آب هیچ مشکلی ندارند جزو بهترین آبهای کشور به لحاظ کیفیت و کمیت هستند به اعتبارات این پروژه اشاره کرد و گفت: تاکنون حدود ۲۰۰ میلیارد تومان برای این طرح آبرسانی هزینه شده و پیشرفت فیزیکی آن ۹۵ درصد است.
وی علت اینکه چرا انجام این پروژه ۵سال زمان برده را اینگونه توضیح داد: سال ۱۳۹۷ این طرح آغاز شده و به دلیل اینکه این پروژه با اعتبارات استانی تامین شده و سهمی از اعتبارات ملی نداشته است متاسفانه زمان انجام پروژه ۵ سال به طول انجامید.
وی ادامه داد: ۵۰ تا ۶۰ درصد این طرح در دولت قبل و مابقی آن از اوایل سال جاری با همت مضاعف در دولت فعلی صورت گرفت.
رئیس گروه و مجری طرح آبرسانی به شهرهای مسجدسلیمان، لالی و اندیکا در پایان با اشاره به طرح جامع آبرسانی خاطر نشان کرد: این طرح با اعتبارات ملی و افق اجرایی آن برای سال ۱۴۲۵است اما چون در حال حاضر در بعضی از شهرها با مشکل تامین آب مواجه هستیم و باید به صورت اضطراری برای چند سال آینده آب مورد نیاز را تامین کنیم؛ به طور موقت تا سال ۱۴۱۰ عملیات آبرسانی را انجام دادهایم و بر اساس رشد منفی جمعیت می توان گفت تامین آب شهرستان لالی تا چند سال بعد از این زمان نیز با مشکل روبرو نخواهد شد.
شهر لالی سالها با مشکلات کمی و کیفی آب شرب مواجه بود
مدیریت اجرایی طرحهای آبرسانی شهرهای شمال شرق استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار تابا با بیان اینکه شهر لالی جزو شهرهای کم برخوردار در استان است اظهار کرد : شهر لالی سالها با مشکلات کمی و کیفی آب شرب مواجه بوده است.
وی ادامه داد: منبع تامین آب شرب شهر لالی در سالهای گذشته رودخانه تراز بوده است که در تابستان با مشکلات کمی به دلیل افت جریان آب در رودخانه تراز و در زمستان به دلیل افزایش کدورت با مشکل کیفیت آب مواجه بوده است.
کامران زندوکیلی با اشاره به مشکلات مردم شریف شهر لالی برای دسترسی به آب شرب با کیفیت تصریح کرد : در سالهای گذشته مطالعاتی برای تامین آب شرب از منبع سد تراز برای افق ۱۴۲۵ توسط سازمان آب و برق خوزستان انجام شد.
منابع مالی مانع پیشرفت آبرسانی بود
این مقام مسئول در سازمان آب وبرق خوزستان تصریح کرد: با توجه به زمان بر بودن اجرای سد تراز در راستای حل مشکل کمی و کیفی آب شرب مردم شهر لالی سازمان آب و برق خوزستان طرح میان مدت تامین آب این شهر را در دستور کار قرار داد و طی مطالعاتی که انجام شد تامین آب از منابع آب زیرزمینی در منطقه حتی در فاصله ۲۰ کیلومتری شمالی لالی به میزان ۱۷۰۰۰ متر مکعب در شبانه روز مورد تایید قرار گرفت.
وی با بیان اینکه سال ۱۳۹۷عملیات اجرایی این طرح آغاز شد؛ ادامه داد: در سالهای اولیه این طرح پیشرفت فیزیکی بسیار خوبی داشت. ۴ حلقه چاه حفاری و تقریباً ۱۲ کیلومتر خط انتقال آب اجرا شد اما متاسفانه به دلیل عدم تامین منابع مالی مکفی اجرای طرح با کندی مواجه شد.
مدیریت اجرایی طرحهای آبرسانی شهرهای شمال شرق استان خوزستان با بیان اینکه اعتبار مورد نیاز طرح میان مدت آبرسانی شهر لالی از منابع استانی تامین شد؛ عنوان کرد : به دلیل اینکه هزینه تامین متریال با افزایش چشمگیری روبرو و اعتبارات به صورت قطره چکانی و ناچیز تامین میشد انجام این طرح به طول انجامید.
زندوکیلی تصریح کرد: با تشدید شرایط تامین آب شرب در شهر لالی طی دو سال گذشته، تصمیم گرفته شد اجرای پروژه مجدداً در دستور کار قرار گیرد. از اوایل سال جاری عملیات اجرایی شروع و با یک اقدام جهادی و با نگاه ویژه مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان طرح میان مدت آبرسانی به شهر لالی هفتههای گذشته تکمیل و عملیات تست آن انجام و به صورت آزمایشی نیز به بهرهبرداری رسید.
وی با بیان اینکه تامین منابع آبی این طرح از آب زیرزمینی بسیار با کیفیت است؛ گفت: امید است تا افق ۱۴۱۰ دیگر شاهد مشکلات مردم شهر لالی در زمینه تامین آب شرب نباشیم.
وعده های تامین آب شرب لالی بی ثمر بودند
یکی از ساکنان لالی در خصوص پروژه جدید آبرسانی گفت: وضعیت آب شرب ما سالهاست باعث نارضایتی مردم شده است. نزدیک به ده سال پیش قول مساعدی در خصوص بهبود آب شرب مردم منطقه دادند ولی تا سالها این قول بی ثمر ماند.
محمد علی بابادی با تایید وضعیت مطلوب آب شرب پروژه جدید اظهار کرد: بر اساس آزمایش های انجام شده کارشناسان به ما گفته اند که آب طرح جدید در بعد کیفیت، از بهترین آب های شرب موجود کشور است ما نیز از نظر ذائقه این کیفیت را چشیده ایم و بسیار از مسئولان امر قدردانی می کنیم.
وی با اشاره به مشکلات آب شرب مردم لالی تصریح کرد: در تابستان آب نداشتیم و اگر هم آب وارد لوله ها می شد بسیار بدبو و بد طعم بود انگار فاضلاب می نوشیدیم و در زمستان نیزکه آب داشتیم آنقدر آب گلالود بود که نمی توانستیم حتی با آن استحمام کنیم.
در زمستان و تابستان آب شرب نداشتیم
رضا محمدحسینی یکی دیگر از ساکنان لالی به خبرنگار تابا گفت: بنده تا حدودی از طرح آبرسانی و میزان آب مورد نیاز شهرستان لالی اطلاع دارم بر اساس جمعیت لالی که بالغ بر ۲۵ هزار نفر برآورد می شود یافتهها نشان می دهد که پیش نیاز طرح به میزان ۲۰۰ لیتر بر ثانیه میباشد. از این جهت کارشناسان طرح آبرسانی به مردم این اطمینان را داده اند که در تامین آب شرب محدودیتی ندارد.
وی افزود: تامین آب شرب پایدار اولویت مردم منطقه بوده و هست زیرا که در تابستان و با کاهش دبی آب رودخانه تراز، پمپاژ آب به سیستم آبرسانی به سختی صورت می گرفت. در زمستان نیز به دلیل حجم سیلاب و گلالود شدن رودخانه طغیانی، ایستگاه پمپاژ تعطیل می شد. این به این معناست که در تابستان و زمستان مردم منطقه در تامین آب شرب با مشکل مواجه بودند.
محمدحسینی در پایان ضمن ابراز خرسندی از طرح جدید آبرسانی به لالی گفت: ما از مسئولانی که برای آبرسانی به شهرمان تلاش کردند تشکر می کنیم. این مردم مظلوم با وجود نزدیکی به منابع آب سالها در رنج و عذاب زندگی کرده اند زیرا که آب شرب مطلوب پیش نیاز اولیه زندگی مردم است. اکنون می توانیم با آب شرب با کیفیت زیرساختهای اولیه زندگی را داشته باشیم.
پایان پروژه ای که سال ها مردم محروم شهرستان لالی را چشم انتظار گذاشته بود نویدبخش آینده ای روشن برای سایر شهرهای همجوار است. خدمت به مردمی که سال ها در رنج نوشیدن آب شرب با کیفیت عمرشان را سپری کردند؛ اینک مردم سخاوتمند و صادق خطه زاگرس که همچون زلال آبِ مرز و بومشان پرامید و جوشانند؛ امیدوارتر از همیشه دستان دعای خیرشان برای خدمتگزاران صادق حوزه آب و برق به سوی خداست.